Вищий
Антикорупційний
Суд України

Вищий
Антикорупційний
Суд України
Про проект

Проект переможець національного ахітектурного конкурсу на будівлю Вищого Антикорупційного Суду України у м. Київ

Площа
6500 м2
Учасники проекту
  • Пінчук Олександр
  • Михайло Корсак
  • Стецюк В'ячеслав
Реалізація
2021

Презентуємо вашій увазі архітектурну концепцію нової будівлі Антикорупційного суду України, яка втілює в собі символи змін і реформ, та водночас виступає мостом між традиціями, історією та новими технологіями.

Ми застосували свої досвід і знання, щоб втілити концепцію об'єднання минулого і майбутнього в архітектурі споруди.

Два об'єми будівлі різні по візуалу та за формою. При цьому, верхній блок зі скла та металу, що символізує реформи та інновації є домінантним. Нижній блок будівлі, більш ґрунтовний, має сітку поділів фасаду та оздоблений гранітом, ідентичним центральному фасаду наявної будівлі, підкреслюючи спадкоємність форм і матеріалів.

Найвища точка будівлі - 29,45 м, загальна висота експлуатованих поверхів 26,6 м, вона складається з 10 поверхів, два з яких - підземні.

Весь об’єм ділиться на два блоки: нижній (5 наземних і 2 підземних) і верхній (3 поверхи). Блоки пов'язані між собою двома вертикальними комунікаціями та переходом на рівні 3 поверху, який з'єднує нову та наявну будівлі між собою. Також, для спрощення комунікації та створення додаткових місць для відпочинку і роботи, ми пропонуємо створити відкриті сходи та терасу на місці атріуму і скатної покрівлі в наявній будівлі з виходом на головні сходи з центрального фасаду зі сторони пр. Перемоги. По обидва боки від сходів встановиться панорамне скління, збільшуючи кількість природного світла в цих зонах. Таким чином ми створили 4 незалежних шляхи потрапляння в нову будівлю, 3 з яких - прямий зв'язок з наявною.

Блоки будівлі поділено за функціоналом. Нижній блок і його підземна частина - це приміщення загального користування співробітниками та персоналом суду: їдальня, зал для приймання делегацій, офіси помічників і співробітників апарату суду, приміщення для водіїв і охорони тощо.

60% площі першого поверху було віддано під паркінг, де ми розмістили 12 паркомісць всередині будівлі та додатково 15 місць на відкритій ділянці. Також на першому поверсі є окремі сходи, що ведуть на підземні поверхи та під'їзд для розвантаження товарів для кухні.

Два підземні поверхи ми використали як сховище для архіву, виробничі та складські приміщення кухні. Підземний блок пов'язаний технічними ліфтами з читальним залом архіву та їдальнею.

У верхньому блоці розміщені всі кабінети суддів і їх помічників.

Конструктив будівлі має дві принципово різні схеми. Нижній блок - це каркас з монолітного залізобетону, верхній блок - це металеві перекриття поверхів підвішені на ферму з двома стовбурами жорсткості - новим блоком вертикальних комунікацій і посиленим блоком вертикальних комунікацій в наявній будівлі. Для збільшення площі скління і природного світла всередині верхнього блоку зроблено наскрізний отвір. Завдяки обраній конструктивній схемі, п'ятий поверх нижнього блоку звільнився від колон по периметру і відкрив вид і доступ на терасу для відпочинку та приймання їжі в теплу пору року.

Верхній блок будівлі має дзеркальне скління та оздоблення нижньої поверхні для зменшення свого візуального впливу на оточення, всі конструкції верхнього блоку будівлі розташовані за ламелями на покрівлі, та втоплені щодо основного контуру блоку на 2 м. Таке рішення дає можливість заховати вентиляційне обладнання та виходи зі сходів і технічних приміщень ліфтів.

Площа
6500 м2
Учасники проекту
  • Пінчук Олександр
  • Михайло Корсак
  • Стецюк В'ячеслав
Реалізація
2021
типи робіт
  • Архітектурна концепція - ескізна пропозиція дизайну основних приміщень та зон об'єкта, ідея